Morfologija Pljuč

MORFOLOGIJA PLJUČ

Večina opernih pevcev je verjetno pljučni tip človeka. Pogosto so tudi pegasti in rdečelasi, kar so značilnosti, ki še poudarjajo njihovo porcelanasto in svetlo polt. Imajo dobro razvit prsni koš in ožje boke. Dojenčki pljučnega tipa veliko in preglasno jokajo.

Vodilo pljučnega tipa človeka je, da je optimist zgolj slabo razgledan pesimist. Čeprav so pogosto veliki empati, lahko, ko so njihova pljuča v deficitu, postanejo hladni in odmaknjeni. Težko nadzorujejo tok življenja.

Vloga in funkcija pljuč

Vloga in funkcija pljuč

Pljuča v telesu igrajo vlogo glavnega dirigenta. So središče dihalnih aktivnosti, ki vplivajo na srčni utrip in vse vitalne operacije organizma. Poleg tega pljuča uravnavajo delovanje kože in por. Parni organ pljuč je debelo črevo, ki služi kot kanal za prenos zaužite hrane in je predvsem odgovorno za absorpcijo vode, elektrolitov ter formiranje in izločanje blata.

Zdravje pljuč in posledice

Ko so pljuča vitalna in zdrava, je koža svilnata, prožna in živahna, telo pa izkazuje fizično robustnost, uravnotežen ritem in izjemno odpornost proti vsemu. Pljuča predstavljajo izhodišče dihanja, ki kreira vakuum ali praznino, v kateri se rodijo nove misli ter ideje, čustva pa dobijo svojo podobo.

Bolezni in težave povezane s pljuči

Pregled zdravstvenih težav povezanih s pljuči:

 • Težave z dihalnim sistemom:

  Kašelj, kratka sapa in preveč sluzi • Težave s sinusi, nosom, sapnicami, bronhiji in sluznica • Podvrženost prehladom, gripam in infekcijam sluznice • Astma • Bronhitis • K.O.B. (kronična obstruktivna bolezen pljuč) • Pljučnica • Kratka sapa

 • Težave s kožo in zunanjo manifestacijo:

  Težave s kožo, kot so počasno ali slabo celjenje kože • Motnje pri cirkulaciji tekočin in krvi po venah, kar lahko vodi do krčnih žil • Koža, bele lise • Koža, rak - melanom • Motnje v pigmentaciji • Opeklina

 • Čustvene in duševne težave:

  Čustva žalosti in potrtosti • Izčrpanost in kronična utrujenost • Slab imunski sistem, ki vodi do povečane občutljivosti na okoljske dejavnike, kot je seneni nahod

 • Prebavne težave:

  Črevesje - diareja, žepki, rak • Požiralnik, obolenja • Zaprtje, kronično

 • Alergije in občutljivosti:

  Seneni nahod • Preobčutljivost na okoljske dejavnike

Povezanost srčne čakre in pljuč

Povezanost srčne čakre in pljuč

Srčna čakra Anahata, je energetski center, ki je tesno povezan z našimi pljuči in dihalnim sistemom. Ta čakra simbolizira sposobnost sprejemanja in izpuščanja - v fizičnem smislu z vdihavanjem kisika in izdihovanjem ogljikovega dioksida ter v energetskem smislu s sprejemanjem novih izkušenj in odpuščanjem starega.

V kontekstu čakr je Anahata, ki se nahaja v središču prsnega koša, ne le središče ljubezni in čustev, ampak tudi ključno vozlišče za energetski pretok povezan s pljuči. Tako kot srčna čakra tudi pljuča vplivajo na čustva in duševno stanje, kjer je ravnovesje bistveno za globoko dihanje in sproščenost.

Neravnovesje v pljučnem območju se lahko manifestira kot težave z dihanjem, kot so astma ali bronhitis, ali kot energetsko neravnovesje, ki vodi do čustvene zadržanosti ali občutka duševne zapore. Na čustveni ravni lahko to neravnovesje privede do občutkov žalosti ali depresije, saj se v tradicionalni kitajski medicini pljuča povezujejo z obdelavo žalosti.

Za uravnoteženje in harmonizacijo energije pljuč lahko uporabimo frekvenco srčne čakre 639 Hz, ki resonira z dihalnim sistemom. Ta frekvenca poveča energijsko vibracijo pljuč, kar prispeva k izboljšanju dihalnih funkcij in čustvenemu ravnovesju.

Frekvenčno terapijo za pljuča lahko izvajamo s pomočjo frekvenčnih naprav, kot sta Zapper-Pro ali F-Gen.

Vsak organ v telesu ima določeno obdobje dneva in leta, ko je najbolj "odprt" in dovzeten za zdravljenje. To je čas, ko njegova energija teče najmočneje skozi povezan meridian, ki je aktiven za približno dve uri. Med tem časom se organ "polni" z energijo, medtem ko drug organ, ki je nasproti v ciklu, doživlja svojo najnižjo točko energije ali "praznjenje". Tako se ustvari ravnovesje, ko en organ doseže svoj energijski vrhunec, drugi pa je na svoji najnižji točki.

Koncepti JIN in JANG kovine

Koncepti JIN in JANG kovine

Pljuča in koncept JIN

V tradicionalni kitajski medicini pljuča predstavljajo fazo JIN KOVINE, kar pomeni vzdrževanje in uravnavanje energije. Jin označuje pasivnost in notranjost.

Debelo črevo in koncept JANG

Debelo črevo predstavlja fazo JANG KOVINE, simbolizirajoč aktivacijo in transformacijo. Jang predstavlja aktivnost in zunanjo manifestacijo.

Značilnosti pljučnega sistema

Značilnosti pljučnega sistema

V tradicionalni kitajski medicini pljučom pripisujejo posebne značilnosti, ki odražajo njihovo vlogo in pomen v človeškem telesu.

Okus: Pljuča so zaznamovana s pekočim okusom.

Barva: Barvna paleta pljuč je bela.

Čustva: Osnovno čustvo, povezano s pljuči, je žalost, ki se lahko kaže tudi kot potrtost.

Letni čas in smer: Pljuča so najbolj aktivna v jesenskem času in so povezana z zahodno smerjo.

Klima: Pljuča so tesno povezana s suhim vremenom.

Čas: Najbolj aktivne ure za pljuča so med 3. in 5. uro zjutraj, medtem ko debelo črevo dominira med 5. in 7. uro zjutraj.

Povezane težave in simptomi: Pljuča igrajo ključno vlogo v dihalnem sistemu. Težave, povezane s pljuči, vključujejo dihalne težave, astmo, bronhitise, pljučnice, težave s kožo, kožne bolezni, šibak imunski sistem, izčrpanost, utrujenost in fizično šibkost.

Vsi ti elementi skupaj tvorijo kompleksno mrežo povezav in interakcij, ki definirajo in podpirajo ključno vlogo pljuč v našem telesu.

03:00 - 05:00

05:00 - 07:00

Pomen jeseni in popoldanskega časa za pljuča

Pomen jeseni in popoldanskega časa za pljuča

Pljuča so najbolj aktivna med 15. in 21. uro, v času popoldneva in zgodnjega večera, njihov letni čas je jesen. Po Tradicionalni kitajski medicini se jesen začne 8. avgusta in konča 6. novembra. To je obdobje, ko narava pripravlja svoje pridelke in ko se zavemo hvaležnosti za vse, kar smo dosegli skozi dan. Poudarjanje meje med profesionalnim in osebnim življenjem je ključno v tem obdobju, s čimer se simbolično pripravljamo na zasebnost in počitek.

Tako kot kovina ima sposobnost rezanja in preoblikovanja, tudi v tem času lahko simbolično "presekamo" in sprostimo vse dnevne napetosti in težave. Jin v pljučih označuje pasivnost in notranjost, kar omogoča umirjenost in sprostitev telesa ter duha.

Je čas, ko telo simbolično sprošča in opušča, pripravljajoč se na obnovitveni počitek. S pravilno podporo pljučnega sistema lahko to obdobje izkoristimo za krepitev imunskega sistema in pripravo telesa na hladnejše mesece.

Frekvenčne terapije za podporo pljučem

Preko Zapperja-Pro se priporoča izvajanje podpornih terapij za pljuča iz ETDFL:

70, 370, 950, 3.520, 28.100, 123.980, 407.920, 627.280, 736.220, 816.610 [Hz]

Poleg te osnovne terapije je priporočljivo izvajati še naslednje tretmaje:

 • podpora debelemu črevesju: 80, 250, 700, 850, 7.500, 17.500, 185.750, 350.000, 425.170, 510.500 [Hz]
 • stimulacija pljučnega meridiana: 2.287 Hz
 • stimulacija meridiana debelega črevesja: 4.230 Hz

Več informacij o meridianih in njihovih frekvencah najdete tukaj.

Celotno frekvenčno listo ETDFL v slovenskem jeziku v obliki e-knjige brezplačno dobite tukaj.

Zaključek in Viri

Zaključek in Viri

V sodobnem, hitrem življenju pogosto spregledamo pomen temeljnega organa, kot so pljuča, ki igrajo ključno vlogo v našem celostnem zdravju in dobrem počutju. Tradicionalna kitajska medicina, z bogatim znanjem in večtisočletno prakso, nas poučuje o pomenu ravnovesja in skrbi za naše telo. Pljuča niso zgolj organi za dihanje, ampak so po TKM pomembna za distribucijo vitalne energije Či po telesu in imajo osrednjo vlogo pri zaščitni življenjski energiji, imenovani Wei Či.

Negovanje pljuč, spoštovanje njihovega cirkadianega ritma, pravilno dihanje in uporaba metod za čiščenje dihalnih poti bodo pripomogli k izboljšanju našega splošnega zdravja, večji vitalnosti in boljši kakovosti življenja. V tem kontekstu je združevanje starodavnih modrosti s sodobnimi pristopi in tehnologijami izjemno pomembno za celostno zdravje in dobro počutje. S skrbjo za pljuča skrbimo za celotno telo in duha, kar nam omogoča, da živimo polno, aktivno in zdravo ter kakovostno življenje.

Viri:

 • Preprosto - Zdravje in Preproste rešitve za 108 bolezni
 • ETDFL.com
 • Akademija za zdravilstvo, Diagnostika in prehranjevanje po Tradicionalnem Kitajskem Zdravilstvu (TKM)
 • Erika Brajnik, Naturopatski priročnik za samopomoč