Uporabite aparat, ki vam omogoča stalno (vsaj nekaj urno) možnost nastavitev na delta valove (Resonant Light, Zapper-Pro…). Najbolje je, da je delovanje v obliki skalarnih valov in/ali pulzne magnetne terapije. Na ta način bodo na vas in vaše možgane vplivali skalarni valovi v frekvenčnem razponu delta valov. Postopoma se vam bo tako umirilo možgansko valovanje, povečala količina serotonina v krvi, posledično pa boste s tem vplivali na povečanje količine melatonina, s tem pa se bo izboljšal vaš spanec in okrepil imunski sistem. Cilj je, da se zjutraj zbudite spočiti in polni energije.

S frekvenco 7.83 Hz (Schumannova resonanca) lahko ustvarjate naravno ugodno okolje, s Solfeggio frekvencami pa lahko delate na posameznih čakrah. Možno je, da boste imeli dokaj žive sanje. Ne pozabite pa še na ostale terapije, navedene v tem članku: pri nespečnosti, protistresne terapije, lajšanje bolečin… 

Za ta namen je priporočljivo uporabiti pulzno magnetno polje in skalarne valove, kar lahko dosežete z aparatom F-Gen. Njegova prednost je, da ga lahko nastavite tudi na 10 ur delovanja. Več informacij: https://zapper-pro.si/delovanje/f-gen/

Nespečnost

Mnogi ljudje trpijo zaradi nespečnosti, najpogostejše vrste motenj spanja. Vzroki so različni in številni, nekaj od njih in rešitve navajamo v nadaljevanju:

 • glasni zvoki iz okolice, premočna svetloba iz okolice, prehladna spalnica, pretopla spalnica, neudobna postelja
  • USTVARITE SI UDOBNO in MIRNO OKOLJE – v vaši spalnici omogočite optimalne razmere za spanje: to pomeni prijetno temperaturo, udobno posteljo in odsotnost motečih zvokov in svetlobe.
 • stres, tesnobnost in depresija
  • SPROŠČANJE – vsaj eno uo pred spanjem se posvetite dejavnostim, ki vas sproščajo. Sprostitvene dejavnosti se razlikujejo in so odvisne od vsakega posameznika. Za nekoga sprostitev pomeni joga in meditacija, za drugega ogled dobrega filma, za tretjega pa reševanje križank ali pa npr. vroča peneča kopel.
 • izmensko delo (predvsem nočne izmene)
  • USTVARITE REDEN RITEM SPANCA – Vsak dan pojdite spat ob isti uri ob času, ki vam omogoča, da kar najhitreje zaspite. Prav tako vstajajte vsak dan ob isti uri – budilka naj zvoni vsak dan ob isti uri. Telo se bo sčasoma navadilo na ustaljen ritem, ki vam bo omogočil lažji in bolj učinkovit spanec. Seveda marsikatera današnja služba ne omogoča vzpostavitve rednega ritma, zato v tem primeru zagotovite, da odpravite čimveč preostalih vzrokov.
 • alkohol, kofein in nikotin ter droge (kokain in MDMA)
  • IZSTOPITE IZ ZAČARANEGA KROGA – pomanjkanje spanja, utrujenost, dodatne skodelice kave, črni čaj, energijske pijače, zmanjšanje možnosti za reden in učinkovit spanec, kava… je začaran krog, iz katerega lahko stopite s postopnim zmanjševanjem količine vnesega kofeina. Čimbolj zmanjšajte tudi vnos nikotina, ki lahko zvišuje krvni tlak in neposredno vpliva na kakovost vašega spanca. Tudi alkohol lahko povzroča nemiren spanec.
 • odsotnost telesne vadbe
  • kljub temu, da je telesna vadba ob nespečnosti težavna, se potrudite in izberite srednje intenzivno vadbo, npr. sprehod v naravi ali karkoli drugega, kar vam je všeč.
 • utrujenost zaradi potovanja med časovnimi pasovi

Nekatere od zgoraj naštetih vzrokov lahko brez težav odstranimo ali vsaj omilimo, medtem ko nekaterih pač ne moremo. Naredite največ kar lahko – na ta način boste dosegli, da se bo vaše telo tudi na frekvenčne terapije – smernice najdete v nadaljevanju tega članka – lahko kar najhitreje odzvalo in se boste zjutraj prebujali naspani, spočiti in polni energije.

Za več informacij o spremembah vzorcev spanja, ki so povezani s starostjo, pa najdete na naslednji povezavi: https://frequency-therapy-healing.com/prirocnik-za-uporabo-zapperjev/anti-age-terapije/staranje-in-anti-age-terapije/s-staranjem-povezane-spremembe-vzorcev-spanja/

Hormon noči – Melatonin

Melatonin je eden izmed najpomembnejših hormonov človeškega telesa, ki nastaja v žlezi češariki v možganih, prav tako tudi v očesni mrežnici, leči, gastrointestinalnem traktu, celicah kostnega mozga, limfocitih… in koži, ki je njegova največja proizvajalka. Melatoninu pravimo tudi »hormon noči«, saj svetloba njegovo tvorbo zavre, tema pa jo spodbuja. Izločanje in koncentracija v krvi sta največji sredi noči v času med 2. in 4. uro. V drugi polovici noči tvorba in s tem koncentracija melatonina v krvi začne postopoma upadati. Melatonin imenujemo tudi »hormon mladosti«, saj v povprečju količina po 25-em letu začne upadati, po 50-em letu se zmanjša za dve tretjini, po 80-em letu pa se praktično ne tvori več.

Melatonin je izreden antioksidant, ki zlahka prehaja celične membrane in krvno-možgansko pregrado in je lahko prisoten povsod v možganih. Melatonin vstopa v mitohondrije v celicah (tam se odvija celično dihanje) ter nevtralizira proste radikale praktično takoj ob njihovem nastanku. Prosti radikali so stranski produkt stalnih biokemijskih reakcij v telesu in povzročajo škodo celičnim membranam, beljakovinam in DNK-ju. Temu procesu rečemo oksidativni stres in se pojavi, ko pride do neravnovesja med tvorbo prostih radikalov in zmožnostjo telesa, da jih nevtralizira. Naše telo namreč uporablja antioksidante, da nevtralizira potencialno škodljive proste radikale. Ena izmed najbolj opaznih posledic oksidativnega stresa je prezgodnje staranje kože.

Pomanjkanje izločanja melatonina v nočnem času je pogost vzrok za moteno delovanje imunskega sistema, motnje cirkadianega ritma (lastnost procesov, ki se ciklično spreminjajo v odvisnosti od dnevno-nočnega cikla pogojev), motnje v spolnosti, motnje v spominu (predvsem v področju dolgoročnega spomina), glavobole in migrene, motnje razploženja in nenazadnje za že omenjeno prezgodnje staranje kože. Pomanjkanje melatonina vpliva tudi na nastanek težjih bolezni kot sta rak in Alzheimerjeva bolezen.

Ko človek počiva, se v njegovem telesu poveča količina antistresnih hormonov. Eden izmed najpomembnejših antistresnih hormonov je melatonin, ki smo ga opisali zgoraj. Ko se med počitkom poveča količina melatonina, se vklopi delovanje imunskega sistema. Organizem se takrat lahko začne intenzivneje ukvarjati z zdravljenjem prehlada, raka ali drugih bolezni. To samozdravljenje se dogaja predvsem tedaj, ko človek trdno spi, za kar pa potrebujemo dovolj melatonina.

Opisali smo že, kako, kdaj in kje v telesu nastaja antistresni hormon melatonin. Na povečanje količine “zdravilnega” melatonina pa lahko vplivamo tudi z neposrednim umirjanjem možganskega valovanja. Naj omenimo, da imajo tisti, ki redno meditirajo v krvi bistveno več melatonina od tistih, ki tega ne počnejo. Dejavnost možganov spremljamo z merjenjem njihovega elektromagnetnega valovanja z elektroencefalografom – EEG. Večja ko je psihofizična napetost, intenzivnejša je možganska aktivnost, večja je frekvenca elektromagnetnega nihanja in krajši so valovi. Trdnejši ko je počitek oz. spanec, počasnejše je valovanje, frekvenca je manjša, valovi pa daljši.

Poznamo pet stanj zavesti:

 • Gama možganski valovi – 30 Hz do 100 Hz – povezani so z budnim stanjem in se lahko pojavijo, ko hkrati obdelujemo informacije v obeh možganskih hemisferah.
 • Beta možganski valovi – 12 Hz do 30 Hz – odražajo zelo aktivno obdelavo. Pojavijo se med normalno budno zavestjo in zunanjo pozornostjo. Počasna beta: 12-17 Hz pomeni normalno obdelavo informacij in duševno aktivnost. Za to stanje je značilna povečana pozornost, “budnost”, mišice in telo so “napeti”; Hitra beta: 17-30 Hz pomeni povečano budnost in boj, beg ali tesnobo. Značilnost tega stanja je superbudnost”: stres, strah, anksioznost, zelo povečana pozornost. Mišice in telo so zelo “napeti”.
 • Alfa možganski valovi – 8 Hz do 12 Hz – glavni ritem, ki ga opazimo pri normalni, sproščeni odrasli osebi. Prisoten je večino življenja. Šteje se za običajno stanje med budnostjo, vendar informacij ne obdeluje aktivno. Alfa je povezana z ustvarjalnostjo (kreativni ljudje pokažejo alfo, ko poslušajo in pridejo do rešitve) in miselnim delom. Alfa aktivnost je povezana tudi s splošno duševno in telesno/dušno koordinacijo, umirjenostjo, budnostjo in učenjem. Ljudje so v tem stanju običajno miroljubni in prijazni do okolja, značilno pa je “pozitivno razmišljanje”.
 • Theta možganski valovi – 4 Hz do 8 Hz – ta možganski ritem je povezan z zaspanostjo. Pojavlja se v prvi fazi spanja in med globoko meditacijo, ko smo budni, a odprti za miselne podobe. Povezani so z ustvarjalnostjo, intuicijo, sanjarjenjem in fantaziranjem. Odražajo aktivnost limbičnega sistema, povečana aktivnost pa je opažena pri anksioznosti, vedenjski aktivaciji in inhibiciji. Za valove theta je značilna globoka sproščenost. Praviloma se pojavi s plitkim spanjem ali celo v polsnu. Možgani še zmeraj sprejemajo signale iz okolja in si jih celo bolje zapomnijo. Stanje lahko dosežemo tudi z meditacijo ali z osredotočanjem pozornosti (izklopimo “vse” ali “vse drugo”). Dejavnost imunskega sistema se v tem stanju poveča.
 • Delta možganski valovi – 0 Hz do 4 Hz – ta možganski ritem se pojavi v globokem spanju. V tem stanju trdno spimo, počitek je popoln. Signalov iz okolja skoraj ne zaznavamo, imunski sistem je najdejavnejši, (samo)zdravljenje pa najintenzivnejše.

Smernice

Kako si s frekvenčnimi nizi pomagati pri spanju ali motnjah spanja?

Ko s frekvenčnim generatorjem izvajate terapije za boljše spanje oz. pri raznih motnjah spanja, je pomembno da opazujete napredek. Če jemljete katerokoli zdravilo, se pred spremembo odmerkov posvetujte z zdravnikom. Zdravil in njihovih odmerkov ne spreminjajte brez neposrednega nasveta zdravnika.

Priporočena Uporaba

Zapper pri motnjah spanja uporabljajte enkrat na dan, pet dni zapored, nato naredite dva dni premora. S tem protokolom nadaljujte, dokler ne pride do izboljšanja. Ko se bo vaše stanje izboljšalo oz. boste že videli napredek, boste lahko zmanjšali uporabo na tri do petkrat na teden in naprej opazovali rezultat. Kasneje, ko bo napredek že očiten, bi bilo morda primerno še dodatno zmanjšati terapije za pomoč pri spanju na enkrat do trikrat na teden.

V katerikoli tedenski izbor terapij oz. programov/frekvenčnih nizov vedno vključite naslednje podporne terapije:

 • Limfni sistem – cirkulacija in drenaža
 • Ledvice – nezadodstnost
 • Jetra – osnovna podpora

Delajte s frekvencami in po principu, ki je opisan tukaj: https://frequency-therapy-healing.com/prirocnik-za-uporabo-zapperjev/mikroorganizmi-virusi-bakterije-sorodne-bolezni/

Podporne terapije izvajate v času dveh zaporednih dni premora. S tem omogočite telesu, da se očisti nakopičenih strupenih ostankov iz devitaliziranih celic. Postopek ščiti predvsem pred preobremenitvijo organov med odstranjevanjem toksinov.

Priporočeni frekvenčni nizi

 • Razbremenitev napetosti (stress relief): 140 680 2.500 60.000 122.530 300.000 496.010 655.200 750.000 912.330 [Hz]
 • Nespečnost / Insomnia 150 900 5.580 30.000 47.500 360.000 360.590 388.900 434.000 456.110 [Hz]
 • Solfeggio frekvence vključno s frekvenco Schumannove resonance: 8 174 285 396 417 528 639 741 852 963 [Hz]
 • Lajšanje bolečin (Pain Relief): 160 350 950 5.260 27.500 52.500 225.470 522.530 682.020 750.000 [Hz]
 • Spalna apneja: 180 540 2.830 6.820 29.830 58.710 357.500 589.480 701.200 812.000 [Hz]

Vir frekvenc je etdfl.com.

Pri programih za “razbremenitev napetosti”, “nespečnosti” in “spalni apneji” uporabite frekvenčni generator z ročnimi elektrodami, medtem ko boste pri Solfeggio frekvencah in programu “lajšanje bolečin” še boljši učinek dosegli pri uporabi skalarnih valov in pulznega magnetnega valovanja.

Solfeggio frekvence, poleg tega pa še frekvence delta valov ter 7.83 Hz (Schumannova resonanca), uporabljajte daljši čas neprekinjeno (nekaj ur). Priporočamo, da ne zanemarite vpliva frekvenc na telo preko magnetne pulzne terapije.

Kaj nam lahko prinese umiritev možganskega valovanja?

Težava sodobnega človeka je predvsem stresno življenje, posledica pa je presežek beta valovanja možganov ter pomanjkanje valovanja theta in delta, kar je sicer značilno za počitek. Neprestano živimo v stresnih okoliščinah v službi in doma, v zaprtem prostoru s pomanjkanjem sonca in negativnih ionov v zraku, v hrupu, ob gledanju televizije ali v odtujenih medčloveških odnosih. Že od malih nog smo navajeni na nenaravno okolje in ves čas delujemo beta valovanju možganov, torej na “visokih obratih”. Na to stanje smo se tako navadili, da je postalo že nekaj vsakdanjega.

Najočitnejši kazalnik presežka beta možganov je pomanjkanje trdnega sna, v osnovi pa se z nespečnostjo z leti sreča vedno več ljudi. Mnogi se svojega slabega spanja niti ne zavedajo, saj spijo precej, a se zjutraj zbudijo utrujeni. Očitni znamenji kronično slabega počitka sta daljše spanje ob koncih tedna in dremanje preko dneva. Najpogostejše žrtve nespečnosti so hkrati tudi najbolj ogroženi, torej ostareli in zelo bolni. Največ koristi si z umirjanjem možganskega valovanja lahko obetajo prav ostareli, bolni in stresno živeči ljudje.

Raziskave so pokazale, da z umirjanjem možganskega valovanja popustijo bolečine, ljudje se sprostijo in doživijo olajšanje. Krvne preiskave so pokazale, da se poveča količina beta endorfinov v krvi za 10-50% (N. Shealy, R. Cox) ali povprečno za 25% (R. D. Cady, N. Shealy). Endorfini sodijo med naša notranja mamila (nedogeni opiati), ki jih ustvarja telo za blažitev bolečin. Endorfini ne povzročajo odvisnosti, vplivajo pa na razpoloženje. To je razlog, da je umirjanje možganskega valovanja uporabno pri depresivnih stanjih in pri blažitvi bolečin. Postopki umirjanja možganskega valovanja pomagajo živčnim in anksioznim bolnikom (F. Budzynski, 1980).

Poveča se količina serotonina v krvi. Iz serotonina telo (predvsem ponoči) ustvari melatonin – hormon, ki ima osrednjo vlogo pri spodbujanju spanja, delovanja imunskega sistema in razstrupljanju organizma (najučinkovitejši naravni antioksidant). Od tu sledi izboljšanje spanja, boljše delovanje imunskega sistema in pospešeno razstrupljanje predvsem jeter.

Z umirjanjem možganskega valovanja pa si, sodeč po kliničnih raziskavah, lahko obetamo izboljšanje tudi pri drugih boleznih, na primer pri kroničnih glavobolih in migrenah (D. J. Anderson; G. D. Solomon), psihosomatsko povzročenih kožnih boleznih, pri zdravljenju alkoholizma in drugih odvisnosti, pri luskavici in drugih kožnih boleznih (O. Carreau), pomagamo pa lahko tudi v kirurgiji za lajšanje pooperativnih težav in za pripravo bolnika na operacijo. (R. Cosgrove; R. Lesser idr.)

Priporočilo

Uporabite aparat, ki vam omogoča stalno (vsaj nekaj urno) možnost nastavitev na delta valove (Resonant Light, Zapper-Pro…). Najbolje je, da je delovanje v obliki skalarnih valov in/ali pulzne magnetne terapije. Na ta način bodo na vas in vaše možgane vplivali skalarni valovi v frekvenčnem razponu delta valov. Postopoma se vam bo tako umirilo možgansko valovanje, povečala količina serotonina v krvi, posledično pa boste s tem vplivali na povečanje količine melatonina, s tem pa se bo izboljšal vaš spanec in okrepil imunski sistem. Cilj je, da se zjutraj zbudite spočiti in polni energije.

S frekvenco 7.83 Hz (Schumannova resonanca) lahko ustvarjate naravno ugodno okolje, s Solfeggio frekvencami pa lahko delate na posameznih čakrah. Možno je, da boste imeli dokaj žive sanje. Ne pozabite pa še na ostale terapije, navedene v tem članku: pri nespečnosti, protistresne terapije, lajšanje bolečin… 

Več informacij: https://zapper-pro.si/delovanje/f-gen/ Tu boste našli aparat, ki vam omogoča 10-urno delovanje na izbrani frekvenci: 1,2 Hz (razbremenitev stresa, nevtralizacija elektro-smoga), 7,83 Hz (Schumannova resonanca) in Solfeggio frekvence…

Za več informacij o spremembah vzorcev spanja, ki so povezani s starostjo, pa najdete na naslednji povezavi: https://frequency-therapy-healing.com/prirocnik-za-uporabo-zapperjev/anti-age-terapije/staranje-in-anti-age-terapije/s-staranjem-povezane-spremembe-vzorcev-spanja/

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja