Starostne pege

Starostne pege, imenovane tudi jetrne ali sončne pege, so zelo pogoste. Najpogosteje niso razlog za skrb. Običajno se razvijejo pri ljudeh s svetlo poltjo, vendar pa jih lahko dobijo tudi ljudje s temnejšo kožo.

Starostne pege na rokah

V osnovi gre za pogosto obliko hiperpigmentacije. Starostne lise se kažejo kot majhni, ploski in potemneli madeži na koži, ki so svetlo rjave do črne barve. Pojavijo se na koži, ki je bila v preteklih letih najbolj izpostavljena soncu, kot je zgornji del rok, nart, obraz, ramena in zgornji del hrbta.

Obstajajo izdelki, izdelani za odstranjevanje pigmentnih madežev. Melanin v koži se razgradi in odstrani. Na ta način se posvetlijo temni madeži in prepreči nastajanje novih. Redna uporaba krem proti pigmentnim madežem zavira nastajanje pigmenta. Seveda se lahko poslužite tudi laserskega odstranjevanja pigmenta, kar uniči nakopičen pigment, imunske celice pa ga odstranijo.

Pri odstranjevanju starostnih peg si lahko pomagate tudi s frekvencami. Tudi v tem primeru je cilj razgradnja in odstranitev melanina v koži oz. posvetlitev temnejših madežev, v prvi vrsti pa preprečevanje nastajanja novih. Da, tudi tukaj ima preventiva veliko vlogo.

Frekvenčna terapija:

Lentígo, Starostne pege: 60, 120, 850, 7.510, 32.520, 43.060, 151.180, 225.530, 515.760, 659.020 [Hz]

S staranjem se na koži pojavijo tudi seboroične keratoze. So zelo pogoste, saj jih ima več kot 90 % odraslih, starejših od 60 let. Pojavljajo se pri moških in ženskah vseh ras, prve se običajno pojavijo v 30-ih ali 40-ih letih. Seboroične keratoze niso nalezljive in niso nevarne, jih pa zaradi podobnosti lahko zamenjamo z nevarnim kožnim rakom.

Seboroična keratoza

Frekvenčna terapija:

Seboroična keratoza: 270, 1.200, 1.750, 5.610, 62.330, 125.570, 547.000, 662.200, 664.000, 731.170 [Hz]

V vsakem primeru pa je za vidne rezultate uporaba krem ali izvajanje frekvenčnih terapij potrebno dlje časa.

Dodatne možnosti, ki jih lahko kombinirate s frekvenčnimi terapijami z Zapperji:

 • Aloe vera. Študije so pokazale, da aloezin in aloin, ki sta aktivni spojini v rastlinah aloe vere, lahko posvetlita sončne pege in druge hiperpigmentacije.
 • Ekstrakt sladkega korena. Nekatere aktivne sestavine v izvlečku sladkega korena lahko pomagajo posvetliti sončne pege in druge obarvanosti kože, ki jih poslabša izpostavljenost soncu, kot je melazma, ki je pogosta pri nosečnicah in se imenuje »maska nosečnosti«. Številne kreme za posvetlitev sončnih peg vključujejo izvleček sladkega korena.
  • Melazma (hiperpigmentacija obraza pri nosečnicah in pri jetrnih bolnikih): 70, 490, 700, 32.800, 102.250, 212.750, 326.540, 545.680, 795.610, 857.770 [Hz] (frekvenčna terapija)

 • Vitamin C. Ta naravni antioksidant ima številne ugodne učinke. L-askorbinska kislina ščiti vašo kožo pred UVA in UVB žarki, spodbuja proizvodnjo kolagena in se je izkazala za učinkovito pri posvetlitvi temnih madežev. Vitamin C se lahko uporablja kot antioksidant pri kuhi, kot dodatek domačim obraznim maskam ali preprosto kot piling. V tem primeru ga nekaj minut pustite na koži preden ga sperete. Kot piling lahko uporabite tudi lupino ananasa.
 • Vitamin E. Prehrana, bogata z vitaminom E in jemanje dodatka vitamina E nudita zaščito pred poškodbami kože in starostnimi pegami, zlasti če ga jemljete skupaj z vitaminom C. Uporaba olja vitamina E zagotavlja še več koristi za vašo kožo pred poškodbami zaradi sonca.
 • Jabolčni kis. Ocetna kislina, ki jo najdemo v jabolčnem kisu, lahko pomaga posvetliti pigmentacijo kože in izboljša celoten videz vaše kože.
 • Zeleni & črni čaj. Z vlaženjem kože z enim ali drugim čajem pripomoremo k hidraciji in depigmentaciji.
 • Pinjenec, mleko & kislo mleko. Vsebujejo mlečno kislino, ki pripomore k enakomernemu tenu.
 • Med. Ker je poln antioksidantov se med že leta uporablja v izdelkih za kožo. Pri nanosu na kožo spodbuja rast novih celic in lahko pomaga posvetliti sončne pege.
 • Kreme brez recepta. V prosti prodaji je na voljo veliko krem za lokalno uporabo, ki pomagajo pri odstranitvi sončnih peg na obrazu. Poiščite kreme, ki vsebujejo glikolno kislino, hidroksi kislino, kojično kislino ali deoksiarbutin.

V kolikor imate sumljive, nove ali nenavadne madeže ali bi se preprosto radi prepričali o (ne)varnosti vašega kožnega znamenja, lise ali pege, se vedno posvetujte z zdravnikom in se naročite na pregled. Kožni rak ima lahko veliko različnih izgledov. Pege ali rane, povezane s kožnim rakom, so lahko tudi:

 • Majhne, sijoče ali voskaste pege
 • Luskaste in grobe pege
 • Čvrste in rdeče
 • Skorjaste in tudi krvaveče
 • Kožni rak ima lahko tudi druge značilnosti

Vir frekvenc je ETDFL.com

Staranje in anti-age terapije z Zapperjem.