Temelj obrambe, presnove in fizične moči

Letna tranzicija iz poletja v jesen je zaznamovana z energijskim prehodom, ki je opazen v naravnem in človeškem bioritmu. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) povezuje ta prehod z elementom zemlje in vlogo vranice. Vranica je tesno povezana s trebušno slinavko, kateri zahodna medicina daje velik poudarek, v tradicionalni kitajski medicini pa je drugotnega pomena in je osredotočenost usmerjena v energijo vranice in želodca.

Jesensko obdobje predstavlja čas žetve, kjer se rodovitnost izrazi v obilni letini, pripravljeni za hladnejše mesece. V tem kontekstu vranica, kot element zemlje, simbolizira stabilnost in toplino.

Element zemlje je tesno povezan s hrano in domom ter omogoča stabilnost, prilagodljivost in koncentracijo. VRANICA simbolizira prehod iz poletja v jesen (avgust in september). Vendar pa je ključno, da vranici namenimo posebno pozornost tudi v aprilu in maju. To obdobje, ki se ujema s tretjim in četrtim luninim mesecem, v Tradicionalni kitajski medicini označuje prehod iz pomladi, povezanega z JETRI, v poletje, ki ga simbolizira SRCE. Za podrobnejše informacije o jetrih in srcu kliknite na povezavi.

Vranica

V TKM se vranica šteje za ključni organ, pogosto označen kot "osrednji del", saj igra centralno vlogo v energetski homeostazi telesa. Njena primarna funkcija obsega metabolizem, distribucijo in akumulacijo esencialnih hranil in energije, ki služijo celotnemu organizmu.

Ljubezen gre skozi želodec

Vranica je tesno povezana z želodcem, ki je njen parni organ. Želodec prevzema ključno vlogo pri primarni mehanični razgradnji zaužite hrane in pijače. V ustih se s pomočjo encima amilaze začne prebava, ki se v želodcu nadaljuje s pomočjo encima pepsina.

Na območju želodca potekajo procesi razporeditve hranil preko vranice in trebušne slinavke za celotno telo. Posledično vsako bolezensko stanje želodca vpliva na splošno počutje posameznika. Vranica kot parni organ želodca ima ključno vlogo pri metabolizmu zaužitih hranljivih snovi, ki služijo kot temelj za hematopoezo.

Hematopoeza je proces, v katerem se v kostnem mozgu tvorijo krvne celice. Vključuje nastajanje vseh treh glavnih tipov krvnih celic: eritrocitov (rdečih krvničk), levkocitov (belih krvničk) in trombocitov (krvnih ploščic). Hematopoeza je kontinuiran proces, ki poteka skozi vse življenje, saj se krvne celice nenehno obnavljajo in nadomeščajo, ko degenerirajo ali se razgradijo.

Kaj pomeni odgovornost?

Odločiti se,

kako bomo razmišljali,

kaj bomo čutili in kako čustvovali,

kaj in kako govorili,

kaj in kako manifestirali,

katero hrano bomo izbrali,

kako jo bomo pripravili,

kako pojedli

in s kom delili.

Kako vse to storiti?

Z ljubeznijo!

Funkcija vranice

Vranica uravnava delovanje trebušne slinavke, sodeluje pri homeostazi telesnih tekočin, uravnava hidracijo tkiv in organov in skrbi za izločanje odvečne tekočine. Ima osrednjo vlogo pri razvoju in funkcionalnosti mišično-skeletnega sistema, vzdržuje anatomsko integriteto organov, zagotavlja pravilno cirkulacijo krvi ter modulira imunski in limfni sistem.

Optimalna funkcionalna aktivnost želodca je med 7. in 9. uro zjutraj, vranice pa med 9. in 11. uro dopoldan. V tem času smo na vrhuncu storilnosti in kreativnosti. Ustrezna prehrana v predhodnem obdobju meridiana želodca je ključna za vzdrževanje energijske ravni skozi dan. To obdobje je idealno za kognitivno zahtevne naloge, kot so sestanki in tudi za fizično aktivnost.

Prehranski vnos v tem času podpira endogeno produkcijo prebavnih encimov in hormonov. Poleg prebave hranil vranica prebavlja tudi čustva in informacije, zato je ključno, da je prehranski vnos osredotočen in neobremenjen z zunanjimi motnjami.

Vranični meridian poleg vranice vključuje tudi trebušno slinavko.

Več o meridianih in nihovih frekvencah preberite tukaj: https://frequency-therapy-healing.com/prirocnik-za-uporabo-zapperjev/frekvence-meridianov/

Prehranska vodila za podporo vranici

Vranica je v tradicionalnih konceptih povezana z rumeno barvo in s sladkim okusom.

S prehodom v hladnejši del leta večinoma preferiramo toplejšo hrano. Medtem ko vranica sicer ceni sladkast okus, je ključno, da ta prihaja iz naravnih, nepredelanih živil. Preveč predelana hrana, mlečni izdelki in sladkor povečajo količino sluzi v telesu, le-ta pa blokira limfo, ki je ena izmed odgovornih za razstrupljanje telesa. Vranico šibijo izdelki iz predelane hibridne pšenice in koruze ter hrana z zelo visokim glikemičnim indeksom.

ETDFL program za podporo limfi z aparatom Zapper-Pro: 140 350 930 11.950 25.540 35.670 87.500 93.500 234.250 527.810 [Hz]

Ogljikove hidrate z višjim glikemičnim indeksom uživavajte dopoldan. Kombiniranje ogljikovih hidratov z beljakovinami zmanjša glikemični indeks in prepreči nihanje ravni inzulina.

Zdravi ogljikovi hidrati so viri energije, ki poleg glukoze, ki je primarni vir energije za telo, ponujajo tudi različna hranila in prehranske vlaknine. Naslednji viri ogljikovih hidratov se štejejo za zdrave:

 1. Cela zrna: Kvinoja, rjavi riž, sirk, ječmen, proso in polnozrnati pšenični (nehibridni) izdelki. Cela zrna so bogata s prehranskimi vlakninami, vitamini, minerali in fitonutrienti. Pekovski izdelki naj bodo z drožmi ali pa z vinskim kamnom ali sodo bikarbono, cela zrna pa je priporočljivo namakati ali celo kaliti.
 2. Stročnice: Fižol, leča, čičerika, nehibridna soja in grah. Te so odličen vir beljakovin, vlaknin in številnih vitaminov in mineralov.
 3. Sadje: Večina sadja je bogata z vlakninami, vitamini in minerali. Zlasti encimsko sadje (ananas, papaja), jagodičevje, jabolka, hruške, banane, citrusi in druge vrste sadja so zdrave izbire.
 4. Zelenjava: Skoraj vsa zelenjava je bogata z vlakninami, vitamini in minerali. Brokoli, brstični ohrovt, špinača, solata, paprika in mnoge druge so dobre izbire, predvsem pa kalčki in mlado zelenje ter "divja hrana".
 5. Korenovke: Sladki krompir, krompir, korenje in pesa. Te so bogate z vlakninami in drugimi hranili. Prekuhane in preveč obdelane korenovke imajo zelo visok glikemični indeks.
 6. Oreščki in semena: Čeprav večinoma vsebujejo maščobe, oreščki in semena (kot so chia semena, lanena, konopljina in sezamova semena, mandlji, orehi) vsebujejo tudi določene količine ogljikovih hidratov skupaj z beljakovinami, maščobami in drugimi vitalnimi hranili. Priporočljivo jih je namakati.
 7. Nadomestki mlečnih izdelkov: Rastlinsko mleko in jogurt (kot so mandljevo, riževo in sojino mleko).

Pomembno je omejiti ali se izogibati predelanim in rafiniranim ogljikovim hidratom, kot so bel kruh, peciva, gazirane pijače in drugi izdelki z veliko dodanega sladkorja. V teh izdelkih se skrivajo konzervansi, ojačevalci okusov, močno predelana olja ter umetna sladila. Slednja vplivajo na dvig inzulina v krvi. Ta vrsta hrane vsebuje manj hranil in poveča tveganje za različne zdravstvene težave. Obroki naj bodo preprosti in ne pretirano začinjeni.

Za uravnavanje presnove sladkorjev so priporočljivi oligoelementi, kot so cink, nikelj in kobalt. Ti ne samo krepijo kožo, temveč tudi pomagajo odpravljati akne, celulit in krepiti imunski sistem. Za podporo zdravju želodca in črevesja lahko uporabimo probiotike, kot so Saccharomyces boulardii ter Lactobacillus acidophillus. V primeru napihnjenosti so priporočljive grenčice ali kombinacija prebavnih encimov kot dodatki k prehrani. Za dodatno oralno higieno je priporočljivo na tešče žvrkljati kokosovo olje pred umivanjem zob, približno 15 minut. Za strukturo kože, vezivno tkivo, kvaliteto ožilja, tonus ter čiščenje limfe je pomembno uporabljati organski silicij, tako s prehrano kot z zunanjo uporabo. Držite se navodil proizvajalcev in vašega zdravnika.

Učinkovita prebava hrane v želodcu zahteva ustrezno raven želodčne kisline. Pri neustrezni količini te kisline se lahko pojavijo simptomi, kot so refluks, zgaga, bolečine in okužba s bakterijo Helicobacter Pylori. V mnogih primerih je kisline premalo, kar ne povzroča nujno bolečin, vendar to pomeni, da hrana morda ne bo pravilno prebavljena. Pomagamo si lahko s pitjem malo limonade pred kosilom ali dodatkom HCL. Ob posebnih priložnostih tudi kozarček cvička ne bo škodil.

Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot princ in zvečer kot berač.

ETDFL program za odpravljanje Helicobacter Pylori z Zapperjem-Pro: 70 410 730 750 7.500 20.000 57.500 154.000 225.520 322.060 [Hz] 

Preden z Zapperjem-Pro začnete izvajati program za odpravljanje bakterije Helicobacter Pylori, je izredno priporočljivo vsaj 14 dni izvajati podporne frekvenčne terapije za ledvice, nadledvične žleze in jetra:

 • ledvice: 120 680 850 7.500 12.070 27.500 97.500 275.620 523.010 687.450 [Hz]
 • nadledvične žleze: 70 5.500 73.300 134.250 357.300 454.370 519.680 689.410 712.230 993.410 [Hz]
 • jetra: 200 220 680 2.450 3.000 7.500 96.500 326.160 505.510 632.010 [Hz]

Krepitev želodca, vranice in trebušne slinavke

Trebušna slinavka

V medicinskem kontekstu vranica igra ključno vlogo pri energijskem ravnovesju telesa. Deluje kot centralni organ za proizvodnjo in shranjevanje krvi. V skrbi za optimalno delovanje je bistven zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano predvsem v dopoldanskem času, redno gibanje in dobro oksigenacijo telesa.

V tradicionalni kitajski medicini je skrb osrednje čustvo, povezano z elementom zemlje. Čustvo skrbi pa je eden izmed povzročiteljev stresa.

ETDFL program za odpravljanje stresa s frekvenčno terapijo: 140 680 2.500 60.000 122.530 300.000 496.010 655.200 750.000 912.330 [Hz]

Ko je element zemlje oslabljen, lahko oseba doživlja občutke notranje negotovosti in skrbi, ki lahko prerastejo v obsedenost. Nasprotno pa lahko oseba kaže simptome odtujenosti in brezbrižnosti. Ta odtujenost in pretirano razmišljanje lahko oslabita energijo in duševno zdravje.

Vranični tip človeka in Bachove esence

Le človek, ki sebe iskreno ljubi in oz. se brezpogojno sprejema, je zmožen ljubiti in brezpogojno sprejeti druge. Ko je vranica oslabljena, posameznik ni le len, ampak lahko postane tudi zloben, še posebej ob srečanju z ljudmi, ki so na nekem področju sposobnejši. V skrajnih primerih lahko oseba pokaže odprto sovraštvo in povzroči mnogo škode. Takšen človek lahko deluje brezobzirno in brez sramu, pripravljen je storiti vse, da doseže svoje cilje, ki so pogosto dvomljive narave. V bolj blagem stanju je morda le raztresen, ima težave s koncentracijo, težko se uči in si zapomni informacije. Zadnji stadij je demenca.

Če vranica deluje pravilno, je oseba odličen organizator, natanko ve, kako se lotiti določene naloge in kaj je potrebno za uspeh. Je optimist in učinkovit planer ter ravna ljubeče do sebe in drugih.

Bachove esence vlivajo pogum in zaupanje v življenje. Pomagajo osvoboditi posameznika negativnih občutkov in okrepijo koncentracijo, prilagodljivost ter zmožnost ljubiti. Glavno načelo Bachovih esenc je, da krepijo človeka od znotraj, se dotikajo njegove duše in poudarjajo ljubezen v vseh njenih razsežnostih. Vsaka oblika negotovosti, jeze, strahu in pohlepa izvira iz pomanjkanja ljubezni. Med esencami, ki podpirajo vranico, so Chestnut Bud, Clematis in White Chestnut.

(Informacije o vraničnem tipu človeka so povzete po Naturopatskem priročniku za samopomoč, Erika Brajnik)

Frekvence za terapije z Bachovimi Esencami z Zapperjem-Pro:

 • Bach Esenca št. 7 - Popek divjega kostanja (Chestnut Bud) - Cvet učenja - 426 Hz

 • Bach Esenca št. 9 - Srobot (Clematis) - Cvet prizemljenosti - 415 Hz

 • Bach Esenca št. 35 - Divji kostanj z belimi cvetovi (White Chestnut) - Cvet jasnosti misli - 247 Hz

Frekvence ostalih Bachovih Esenc in kombinacij najdete na naslednji povezavi: https://frequency-therapy-healing.com/prirocnik-za-uporabo-zapperjev/pomembne-frekvence/bachove-esence/

Krepitev želodca, vranice in trebušne slinavke s frekvencami

Kadar govorimo o vranici, želodcu in trebušni slinavki - organih, ki so ključni za prebavni sistem - frekvenčne terapije podprejo njihovo delovanje in pomagajo vzpostaviti ravnovesje. Pravilno izbrane frekvence stimulirajo te organe, spodbujajo cirkulacijo in izboljšajo energetsko ravnovesje v organih in nasploh v telesu.

 • Podpora vranici:
  40 350 2.500 7.250 60.000 125.000 300.000 475.200 527.000 752.700 [Hz]
 • Podpora želodcu:
  120 200 900 47.500 96.500 275.030 534.250 691.240 775.000 922.530 [Hz]
 • Podpora trebušni slinavki:
  70 570 23.100 50.000 72.800 132.200 220.300 587.300 722.520 915.200 [Hz]

Frekvenčno listo lahko brezplačno v pdf obliki dobite na povezavi: https://zapper-pro.si/delovanje/e-t-d-f-l-slovenska-izdaja/

Uporabo frekvenčnih programov priporočamo z aparatom Zapper-Pro, ki je kompatibilen z z navedeno frekvenčno listo. 

Težave, povezane z neravnovesjem v delovanju vranice:

Želodec

Vranica v tradicionalni medicini igra ključno vlogo pri vzdrževanju telesnih tkiv in organov. Neravnovesje v funkciji vranice se lahko manifestira kot:

 • Povešenost tkiva, celulit in strije
 • Občutek težkih in bolečih udov
 • Zastajanje vode in otekle noge
 • Jutranja zabuhlost obraza
 • Pogoste modrice in krvavitve
 • Bolezni vranice in želodca
 • Napihnjenost in refluks
 • Motnje v prebavnem sistemu in kronično zaprtje
 • Motnje pri cirkulaciji limfe
 • Imunske bolezni
 • Moten vid
 • Omotičnost in utrujenost (mišična atrofija, mršavost in šibkost)
 • Diabetes
 • Slabokrvnost
 • Suha koža in lasje
 • Blede ustnice in nohti
 • Težave s srcem (razbijanje srca)
 • Nespečnost
 • Hemeroidi
 • Limfomi
 • Artritis
 • Seneni nahod
 • Parodontoza
 • Odprte rane
 • Angina pektoris
 • Spremenjen apetit, vključno z motnjami prehranjevanja, kot sta bulimija in anoreksija
 • Preobčutljivost na poletno vročino

Navedena telesna stanja so simptomi, pri katerih si tudi lahko pomagamo s frekvenčnimi terapijami z Zapperjem-Pro.

Ne glede na to pa so nasveti in v tem članku naštete podporne terapije za vranico, želodec in trebušno slinavko ključnega pomena.

 • Refluks: 120 200 900 47.500 2.250 17.500 135.370 385.940 591.000 722.530 [Hz]
 • Diabetes tipa 1: 150 200 1.700 6.970 12.890 62.300 429.700 478.230 895.000 951.300 [Hz]
 • Diabetes tipa 2: 150 200 1.700 6.970 12.890 62.300 429.700 465.000 895.000 951.300 [Hz]
 • Imunske bolezni: 150 240 680 810 32.500 197.500 332.500 555.370 696.500 875.520 [Hz]
 • Bolezni vranice: 40 350 2.500 7.250 60.000 125.000 300.000 475.200 527.000 752.700 [Hz]
 • Gastroenteritis: 120 200 900 47.500 110.250 322.540 332.410 684.810 712.230 992.000 [Hz]
 • Gastropareza: 120 200 900 47.500 15.670 115.900 434.500 540.000 670.000 790.000 [Hz]
 • Hemoroidi: 50 520 710 930 2.560 33.180 215.470 402.530 592.500 725.370 [Hz]
 • Artritis: 50 900 9.000 11.090 55.330 225.470 398.400 425.710 522.530 642.910 [Hz]
 • Angina pektoris: 60 230 850 35.230 63.020 125.030 235.680 396.500 575.610 751.770 [Hz]
 • Limfom: 80 570 15.750 52.500 62.500 95.000 250.000 434.370 682.020 753.070 [Hz]
 • ...

Celotna ETDFL frekvenčna lista v slovenščini:
https://zapper-pro.si/delovanje/e-t-d-f-l-slovenska-izdaja/

Na čustvenem in kognitivnem (miselnem) nivoju lahko neravnovesje povzroči:

 • Pretirano skrb in razmišljanje
 • Zmedenost in občutke nizke samopodobe
 • Apatijo in brezvoljnost
 • Pozabljivost, vključno z demenco
 • Pomanjkanje motivacije in dolgčas
 • Lenoba

Tudi pri čustvenih in drugih stanjih si lahko pomagamo s frekvenčnimi terapijami z Zapperjem-Pro:

 • Nevrotična depresija: 150 200 900 2.750 5.120 52.500 96.400 175.870 350.770 452.570 [Hz]
 • Depresivne motnje: 150 200 900 2.750 5.120 52.500 102.320 362.570 601.680 775.620 [Hz]
 • Demenca: 70 200 620 2.750 5.500 40.000 100.000 522.530 682.450 754.170 [Hz]
 • ...

Celotna ETDFL frekvenčna lista v slovenščini:
https://zapper-pro.si/delovanje/e-t-d-f-l-slovenska-izdaja/

V frekvenčni listi so na voljo frekvence, ki nudijo pomoč in podporo tudi pri težjih obolenjih kot je npr. rak. Pri načrtovanju frekvenčnih terapij je ključnega pomena, da oblikujete celovit protokol, ki vključuje razkisanje telesa in tudi različne terapevtske pristope. Začnite s podpornimi frekvečnimi terapijami, namenjenimi ledvicam, nadledvičnim žlezam, jetrom, vranici, srcu in pljučem. Po tem temeljnem koraku se lahko posvetite razstrupljanju, odpravi parazitov in podpori telesu pri težjih bolezni. Pri teh je poleg terapij s frekvencami preko Zapperja-Pro priporočljiva tudi uporaba 11. harmonične resonančne frekvence. Še posebej pri kompleksnejših težavah je nujno, da frekvenčno terapijo kombinirate s pravilno prehrano ter upoštevate strokovne nasvete vašega zdravnika.

 • Rak trebušne slinavke: 70 570 23.100 50.000 375.180 434.500 527.000 667.000 753.230 986.220 [Hz]
 • Nezadostno delovanje trebušne slinavke: 70 570 23.100 2.250 5.290 30.000 45.370 57.500 96.500 233.630 [Hz]
 • Prelom vranice: 180 320 25.000 52.500 134.250 175.750 426.900 571.000 843.000 937.410 [Hz]
 • Rak želodca: 150 230 730 850 5.260 127.250 335.910 487.500 692.490 752.010 [Hz]
 • Rak želodca: 150 2.120 20.000 45.150 73.300 96.500 125.000 375.750 434.330 563.190 [Hz]
 • Razjeda na želodčni sluznici: 150 240 650 830 2.500 127.500 255.470 387.500 696.500 825.910 [Hz]
 • Regurgitacija želodca: 40 410 2.620 4.900 9.230 23.540 87.530 442.060 535.350 634.430 [Hz]
 • Helicobakter pylori: 70 410 730 750 7.500 20.000 57.500 154.000 225.520 322.060 [Hz]
 • Kila: 20 500 970 7.500 118.250 287.560 367.500 605.220 800.790 965.000 [Hz]

Celotna ETDFL frekvenčna lista v slovenščini:
https://zapper-pro.si/delovanje/e-t-d-f-l-slovenska-izdaja/

Vir frekvenc: ETDFL.com.